Tilbage


Møller i OdsherredSådan fungerer en mølleDrags mølle
Baggrunden for de mange møller, der skød op landet over er den store omlægning af dansk landbrug i slutningen af 1800-tallet fra kornproduktion til forædlede landbrugsprodukter.

Egebjerg mølle
Møllernes udvikling har siden stenalderen bevæget sig fra to sten, der blev skubbet hen over hinanden for at male korn, over simple maskiner og indviklede tandhjulskonstruktioner, der blev drevet af vand eller blæst til vore dages gigantiske elproducerende havmøller.

Engelstrup mølle

Frenderup mølle

Grevinge mølle

Gislinge mølle
Opdyrkning af prærien i Amerika, nye landbrugsmaskiner og store skibe til transport af korn over Atlanten betød billigt korn i Europa. Danmarks svar blev en helt utrolig og effektiv udvikling i landbruget med andelsmejerier, andelsslagterier osv. Der var derfor brug for malet korn til foderbrug.

Gundestrup mølle

Hølkerup mølle
En møller blev oplært ved at arbejde med en møllersvend, som så sagde god for en.
Blev møllen betjent forkert kunne vingerne løbe løbsk eller brænde akslen i stykker. Drejningen af hattens omgang med Krøen og betjeningen af vingens svækker og sejl, skulle gøres med stor sikkerhed

Hønsinge mølle
I gamle dage var der mange møller i Danmark, som lå spredt over hele landet. Mange af de lokale bønder, leverede korn til møllen som så malede kornet til mel og solgte det til bageri og andre købmænd. I dag er det næsten sjælden at se en mølle i funktion. Og mange af dem der er tilbage, er i dag indrettet til museum

Lumsås mølle
I den danske undergrund findes der ikke klipper eller sten der egnede sig for møllesten
Gennem de godt 1000 år, der har været drevet møller i Danmark, har der været brugt møllesten af:
Sandsten, kalksten, kalksandsten, glimmerskifer med granater, basalt eller en flintlignende kvarts.
Siden 1900 fik naturstenene konkurrence af støbte kunststen, som i stor stil blev produceret her i landet.

Ordrup mølle

Rørvig mølle
Fakta om spelt
Spelt er en meget gammel kornsort, som man bl.a. har fundet i maven på Grauballe-manden, i familie med hvede. Adskiller sig ved en lidt anden krummestruktur og farve og en fyldigere aroma. Spelten er den af de gamle kornsorter, der har de bedste bage-egenskaber. Sorten blev opgivet af det moderne landbrug, dels fordi den giver mindre udbytte end de almindelige hvedemelstyper, dels fordi den ikke reagerede på kunstgødning.

Særslev mølle
Omkring år 1900 byggedes der i Danmark en mængde hollandske vindmøller.
Konkurrencen var hård, og mange af de nye møller forsvandt ligeså hurtig, de var kommet, eller de blev ombygget til boliger, cafeterier eller lign.