Tilbage

En mand fortæller om da han var på tur som 10 årigDiligencenFør Odsherredsbanens åbning i 1899 var en rejse ved vintertid op gennem Odsherred
ikke noget at råbe hurra for.
I snevejr og uvejr kunne det ske at diligencen kørte fast og man måtte ty ind i en kro eller på en gård eller et helt andet sted for at søge ly.

Og endnu værre var det inden jernbanen fra Roskilde til Kalundborg åbnede i 1874.

En rejse fra København til Nykøbing eller Ellinge Lyng var en begivenhed
der skulle planlægges flere dage i forvejen.
En mand fortæller, da han som ti årig dreng i 1861 kom fra Sorø akademis skole,
og skulle hjem til Nykøbing ved juletid:
Jernbaneturen fra Sorø til Roskilde, hvor han ankom kl. 10 om aftenen, gik godt nok,
og 2 timers ventetid på banegården i Roskilde fik også en ende.
Man da den 6- sædede diligence kl. 12 om natten kørte frem, begyndte rædslerne.

Det var skingrende frost, og alle vinduerne var fastfrosne.
Drengen var kommet i vogn sammen med 5 gemytlige prangere, som fortalte historier og røg tobak, så luften i det snævre rum efterhånden blev forfærdelig.
Men værre var det, at alle rygerne spyttede og uafbrudt sendte deres spytklatter hen på ruderne, så da drengen beskedent tillod sig at henstille om man ikke skulle gøre et nyt forsøg på at få et vindue lukket op, blev der svaret at det behøves ikke, spyttet løb jo ned i vinduessprækken.
Frygtelig var der, men Køreturen fik jo en ende, og da man efter 4-5 timers kørsel nåede Holbæk, og diligencen fra Nykøbing, der kun havde 4 siddepladser, i nattens mulm og mørke kørte frem foran banegården, så var alle sorger glemt.
Og det var et lykkeligt øjeblik, når postillonen ved indkørselen til Nykøbing kl 10 om morgenen satte posthornet for munden og meldte ankomsten.

Slut

til toppen

Tilbage