Tilbage til start
Tilbage til oversigt
Foto: Tim Lykkegren

En udstilling fra museet i Høve

Birkehøj


Birkehøj der ligger ved Nyrup, på hjørnet af Oddenvej og Troldhøjvej, blev bygget til rituelle handlinger for 5200 år siden, det er nu blevet restaurere af Nationalmuseet og åbnet for offentligheden i juni 2003.Birkehøj
Men det er sort som natten derinde. Hvis man vil ind i højen skal man huske at tage en lygte med, da der ikke er lys derinde, som der er i jættestuen i Stenstrup. Der er ingen penge til at lægge lys ind.

Klik på billederne for at se dem i større størelse.
.


Inde i gravkammeret
Og det er et flot gravkammer, gravkammeret er stort, næsten 2 m. højt, 2 m bredt, og er 11 m. Langt.
  Birkehøj fortjener en plads i verdensarkitekturen, det er et fantastisk bygningsværk, 800 år ældre end pyramiderne.
De store dæksten vejer mellem 5 og 9 tons

Man føler næsten at de tonstunge sten kommer nærmere og nærmere. Rummet trækker sig langsomt sammen og den ikke mere end én meter høje udgang synes længere og længere væk.
Sådan er der nok flere der føler.


Skitse af Birkehøj
    Men jættestuerne er meget mere sikre end modrende byggeri. Man tænker lidt på f.eks. cykelbanen i Ballerup, der brast i januar 2003, og så på jættestuen der har stået så længe, uanset vejret er der altid tørt derinde i kammeret, det skyldes at væggene er drænet med ralsten ( Muslingskaller fra søbunden) fra gulvet og en meter op, og der er også dræn under det lerstampede gulv.

Det er egenstående at man har brugt ral fra søbunden
Muslingskallerne er stadig, så mange hundrede efter, velbevaret.
De indlagte ler-membraner er stentæpper, der skulle lede vandet væk fra kammeret

Den lange indgang

Indgangen til højen er en lang gang, der vender mod syd, det er sjældent, jættestuer har typisk indgang mod øst, aldrig mod nord eller vest. Man ved ikke hvorfor.
For første gang nogensinde har man konstateret en ekstra indgang i en jættestue. Det er en sten uden forband, så den både kunne fjernes og sættes i uden at det berørte resten af højen. Alle andre sten er placeret, så de låser hinanden fast.
Bagdøren eller den ekstra gang, menes at være forbeholdt personer, der skulle foretage handlinger i forbindelse med højens funktion som gravkammer eller tempel.
Tilbage til start
Tilbage til link